25 elokuuta 2014

Hipeti Hop

Tällä kertaa olisi tarjolla soittolistallinen hiphop-musiikkia - genre, joka noin laajemmalti ei ole se itselleni kaikkein tutuin tai läheisin. Alkuun tällaisen kuuntelua onkin tullut vähän häpeiltyä ja seliteltyä niin, että nämä minun kuuntelemani artistit ovat jollain tapaa keskivertoräpin (en vieläkään tiedä mikä se hiphopin ja rapin ero on) massasta poikkeavia. Ehkä ovatkin, mutta niitä alkaa olla sen verran monta, että alkaa olla turha selitellä liikaa.

Suomalaisessa hiphopissa minuun tuntuisi uppoavan (mielenkiintoisten musiikillisten puolten ohella) ainakin se, että sanoituksissa mennään fiksusti, tai edes tyhmästi mutta nokkelan oloisesti, ottamaan kantaa yhteiskunnallisiin ja ekologisiin asioihin. Toisaalta myös tarpeeksi hörhö kama viehättää ihan hörhöydellään, oltiin sitten salaliittoteorioiden, alitajunnassa vaanivien liskojen tai post-apokalyptista videopelikuvastoa käyttävän uhoamisen parissa.

Ja tosiaan, jostain syystä räppiä kuuntelee lähinnä suomeksi (joku Don Johnson Big Band tuossakin listassa taitaa kuitenkin räpätä englanniksi). Olisi niitä ulkomaisiakin ehkä jokunen kuunneltava, mutta ei niin paljoa että ne eivät pistäisi korvaan muuten suomalaisvaltaisessa listassa. Palaan ehkä siis asiaan joskus kaukaisessa tulevaisuudessa toisella listalla, kun olen kansainvälismmin hiphoppiin saanut aikaiseksi tutustua.


Listalle olisi toki pitänyt laittaa myös Raptoria, jos Spotifyn valikoimassa olisi edes joku tuon suomiräpin ehdottoman keskeisen edustajan klassikkobiiseistä. Niitä tuli jo joskus varhaisessa teini-iässä kuunneltua. Onneksi on myös YouTube

07 elokuuta 2014

Sotamusiikkia

Parhaillaan ihmisiä tapetaan suuressa mittakaavassa ympäri maailmaa — esimerkiksi Irakissa, Ukrainassa ja Palestiinassa mediassa huomiota saaden, ja sitten toisaalta paikoissa joista ei olisi kuullutkaan ellei Wikipediassa olisi listaa parhaillaan käynnissä olevista aseellisista konflikteista.

Tavalliset ihmiset joutuvat jatkuvasti ympäri maailmaa poliittisten, ideologisten, tai täysin irrationaalisten voimien heittelemänä, houkuttelemana ja pakottamana tilanteisiin, joissa tuntuu välttämättömältä tai ihan asiaan kuuluvalta tietoisesti tappaa suuria määriä kanssaihmisiä. Ja kärsimään joutuvat niin sotilaat kuin sivullisetkin.

Kaikki tämä on tietenkin kamalaa, ja jokunen asiaan kantaa ottava musiikkikappalekin on aiheesta syntynyt. Tällä listalla siis kaikenlaista  hippien protestilauluista sotauupumuksesta kertovaan avaruusrokkiin ja paatoksellisen pasifistiseen suomi-iskelmään.


Bonuksena vielä ajankohtainen video aiheesta Israel. Ainakin omaan mediakuplaani suodattuneen informaation perusteella siellä on meneillään miehitettyjen alueiden asukkaiden terrorisointia ja hävittämistä täysin ylivoimaisella sotilaallisella voimalla. Tämä on kuitenkin saatu varsin suuren yleisön silmissä näyttämään oikeutetuilta sotatoimilta. Israelilaisten siviilikohteiden suuntaan lauottuja raketteja mitenkään hyväksymättä tai Hamasia ym. muutenkaan ihannoimatta on Israelin harjoittama sairaaloiden ja koulujen pommittaminen erityisen hirveää. Erityisen absurdilta näyttää konfliktin osapuolien aiheuttaman tuhon ja kärsimyksen, tai miehittäjän ja miehitettyjen valtasuhteen esittäminen millään mittapuulla tasapuolisina.