25 elokuuta 2014

Hipeti Hop

Tällä kertaa olisi tarjolla soittolistallinen hiphop-musiikkia - genre, joka noin laajemmalti ei ole se itselleni kaikkein tutuin tai läheisin. Alkuun tällaisen kuuntelua onkin tullut vähän häpeiltyä ja seliteltyä niin, että nämä minun kuuntelemani artistit ovat jollain tapaa keskivertoräpin (en vieläkään tiedä mikä se hiphopin ja rapin ero on) massasta poikkeavia. Ehkä ovatkin, mutta niitä alkaa olla sen verran monta, että alkaa olla turha selitellä liikaa.

Suomalaisessa hiphopissa minuun tuntuisi uppoavan (mielenkiintoisten musiikillisten puolten ohella) ainakin se, että sanoituksissa mennään fiksusti, tai edes tyhmästi mutta nokkelan oloisesti, ottamaan kantaa yhteiskunnallisiin ja ekologisiin asioihin. Toisaalta myös tarpeeksi hörhö kama viehättää ihan hörhöydellään, oltiin sitten salaliittoteorioiden, alitajunnassa vaanivien liskojen tai post-apokalyptista videopelikuvastoa käyttävän uhoamisen parissa.

Ja tosiaan, jostain syystä räppiä kuuntelee lähinnä suomeksi (joku Don Johnson Big Band tuossakin listassa taitaa kuitenkin räpätä englanniksi). Olisi niitä ulkomaisiakin ehkä jokunen kuunneltava, mutta ei niin paljoa että ne eivät pistäisi korvaan muuten suomalaisvaltaisessa listassa. Palaan ehkä siis asiaan joskus kaukaisessa tulevaisuudessa toisella listalla, kun olen kansainvälismmin hiphoppiin saanut aikaiseksi tutustua.


Listalle olisi toki pitänyt laittaa myös Raptoria, jos Spotifyn valikoimassa olisi edes joku tuon suomiräpin ehdottoman keskeisen edustajan klassikkobiiseistä. Niitä tuli jo joskus varhaisessa teini-iässä kuunneltua. Onneksi on myös YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti